De Claimstichting Pensioenvoldoen.NL richt zich op twee verweven procedures. Een procedure richt zich tegen de Staat der Nederlanden die op grond van de oude Pensioenwet ten onrechte indexatie beperkte. En een tegen diezelfde Staat of tegen een pensioenfonds vanwege het verplichte invaren van bestaande rechten in een nieuw contract op basis van de nieuwe Wtp. Dit invaren heeft tot gevolg dat oude indexatierechten verloren gaan.
Indexatie-achterstand van 2008 tot heden
Vanaf 2008 zijn bij de meeste pensioenfondsen in Nederland de pensioenaanspraken van deelnemers of gewezen deelnemers en de uitkeringen aan pensioengerechtigden niet of nauwelijks aangepast aan de prijsontwikkeling. De aanpassing van pensioenrechten en -uitkeringen aan de prijsontwikkeling noemen we indexatie. Als gevolg van het achterblijven van de indexatie hebben deelnemers en pensioengerechtigden een ernstig verlies aan koopkracht geleden, een verlies dat kan zijn opgelopen tot meer dan 25% van de aanspraken of uitkeringen. Het niet indexeren van de pensioenen is het gevolg van onjuist overheidsbeleid en de uitwerking daarvan door de toezichthouder voor pensioen De Nederlandsche Bank (DNB). Eenzijdige oriëntatie van de normen waaraan een pensioenfonds moet voldoen alvorens mag worden overgegaan tot indexatie heeft desastreuze gevolgen gehad voor de koopkracht. Deze normen zijn gebaseerd op de risicovrije rente. Na de kredietcrisis van 2008 werd door de Europese Centrale Bank (ECB) een rentebeleid gevoerd dat ertoe leidde dat de risicovrije rente langdurig rond 0% schommelde en zelfs een periode negatief was. Het gevolg was dat op grond van de eisen van DNB enorme reserves moesten worden aangehouden. Bovendien gingen pensioenfondsen onder aanmoediging van DNB beleggen in rentederivaten om zich in te dekken tegen rentedalingen maar toen de rente weer steeg verloren fondsen tientallen miljarden op deze beleggingen en was indexatie opnieuw niet of nauwelijks mogelijk. Terwijl werkgevers door de Staat waren beschermd tegen extreem lage rente door toe te staan dat premies werden berekend op basis van verwacht rendement, waardoor de premie laag kon blijven. De werknemers en gepensioneerden waren helemaal niet beschermd. Integendeel, vanuit het pensioenfonds moesten tekorten ontstaan door verschillen tussen verwacht rendement en risicovrije rente worden gecompenseerd en ook dat ging ten koste van indexatie.
Als u tussen 2008 en heden pensioenpremie heeft betaald of een pensioenuitkering heeft ontvangen als gepensioneerde of nabestaande dan kunnen wij voor u optreden en de achterstallige indexatie terugvorderen. Door u als belanghebbende te melden bij de Claimstichting Pensioenvoldoen.NL geeft u ons de volmacht om namens u een juridische procedure tegen de Staat te voeren.
Bezwaren tegen invaren
De Wet toekomst pensioenen (Wtp) houdt in dat pensioenfondsen bestaande pensioenrechten die vastliggen in een uitvoeringsovereenkomst en een pensioenreglement en die jaarlijks via een Uniform Pensioenoverzicht aan deelnemers, gewezen deelnemers en pensioengerechtigden werden gecommuniceerd eenzijdig gaan omzetten in een geheel andere overeenkomst. Dat kan op twee manieren negatief uitpakken: oude rechten op inhaalindexatie komen te vervallen en indexatie in de toekomst kan tegenvallen. In het slechtste geval kan zelfs een toekomstige daling van de aanspraken of de uitkering optreden. Het collectieve en sociale karakter van het stelsel van aanvullende pensioenen komt grotendeels te vervallen en de pensioenen zullen een speelbal worden van de ontwikkelingen op de financiële markten. Deelnemers en pensioengerechtigden dragen dan alle risico’s. Op het moment dat u een persoonlijke pensioenopgave voor invaren van uw pensioenfonds ontvangt kunt u zelf niets meer veranderen. Dat is wettelijk zo geregeld.
De Claimstichting Pensioenvoldoen.NL zal in dat geval een collectieve rechtsgang mogelijk maken door gebruik te maken van Wet afwikkeling massaschade in collectieve actie (Wamca). Dat betekent wel dat wij niet voor individuele gedupeerden kunnen optreden maar alleen voor grotere groepen, die zich bij de stichting aanmelden. Uiteraard kunnen deze acties pas plaatsvinden nadat de mogelijke gedupeerde de officiële informatie over het invaren heeft gekregen. Een eerdere poging van een andere stichting om nu al te procederen is door de rechter in kort geding afgewezen juist omdat er nog niet is overgegaan naar invaren en details over de individuele gevolgen ervan nog niet bekend zijn. Verwacht wordt dat de eerste pensioenfondsen per 1 januari 2025 zullen gaan invaren.
Wij zijn nu al druk doende om investeerders te interesseren om de Claimstichting Pensioenvoldoen.NL voor de langere termijn te financieren zoals voorzien in de Wamca. Dat zou kunnen inhouden dat voor de gehele procesvoering tot aan de Europese rechter financiering moet worden gerealiseerd. Er is dus een lange weg te gaan zijn, een weg die jaren kan duren maar als dat nodig is om uw pensioenrechten veilig te stellen dan zijn wij bereid die weg te gaan.
Financiering
Uw aanmelding is geheel kosteloos en zonder enig risico. Als Stichting Pensioenvoldoen.NL faalt in haar opzet en het niet lukt om de schade op de Nederlandse Staat te verhalen, bent u niets verschuldigd.
Alle kosten van Stichting Pensioenvoldoen.NL worden gefinancierd door :
Legis Capital B.V.
Corkstraat 46
3047 AC Rotterdam
KvK#: 89745957
Over Legis Capital B.V.
Legis Capital B.V. is een onafhankelijke Nederlandse investeringsmaatschappij die zich volledig richt op het risicodragend financieren van complexe juridische procedures op basis van no-cure-no-pay. Dat wil zeggen dat indien er geen verhaal van de schade of claim mogelijk is, Legis Capital B.V. niets ontvangt. In geval van succes ontvangt Legis Capital 4,5% van de bruto uitgekeerde schadevergoeding. De governance van Stichting Pensioenvoldoen.NL, alsmede de overeenkomst die is gesloten tussen de Stichting Pensioenvoldoen.NL en Legis Capital B.V., is in overeenstemming met de Claimcode 2019.